Vstupejte na stránky s prodejem alkoholu.
Pro vstup na web musíte být starší 18-ti let.

Slavnosti vína v Bandol

Slavnosti vína v Bandol

Tradičně, od roku 1982, každou první neděli v prosinci probíhá v krásném přístavním městečku Bandol v Provence slavnost vín.

Všichni vinaři, kteří jsou zastoupeni v AOC Bandol, zde s velikou hrdostí prezentují své nové ročníky vín.

Také my jsme v neděli 4. prosince 2016 měli tu čest společně s nimi ochutnat nové ročníky na jubilejní 35. slavnosti vín.

Vlastní slavnost pro vinaře a jejich hosty začíná již v pátek, a to slavnostním galavečerem. V pátek 2.prosince 2016 jsme se tedy s vinaři setkali v sále Casina Partouche de Bandol. A protože vinaři z Provence nejsou jen milovníci vína, ale také velcí gurmáni, byl to okamžik, na který jsme se hodně těšili. Dovolujeme si alespoň zkráceně popsat, na čem jsme si ten večer pochutnali.  Vyzkoušeli jsme mušle sv. Jakuba s hráškovou kaší s lanýži, rizoto s lanýži a kaštanovou omáčkou, fois gras nebo jehněčí medailonky. Následoval velký výběr skvělých francouzských sýrů a jako dezert se servírovala karamelizovaná jablka se sušenkami a horkou čokoládou. Opět se ukázalo, jak se krásně snoubí bandolské víno s výborným jídlem.

Vraťme se ale k hlavní nedělní části slavnosti vína. Program byl zahájen v 10h dopoledne, a to slavnostním požehnáním novým vínům a zahajovací řečí prezidenta společnosti Vin de Bandol panem Gouillaumem Tarim.

Jednotlivá vinařství (celkem 27) každá ve svém bílém stanu na nábřeží slavnostně otevřela sudy s novým vínem a začala jejich ochutnávka. Účastníci slavnosti mají možnosti si zakoupit skleničku za symbolickou cenu 5 EUR a mohou začít degustovat vína všech prezentujících vinařů v neomezeném množství. Vedle vína je možné ochutnávat i místní speciality z ryb a mořských plodů, ústřice, fois gras a různé, především zvěřinové, paštiky. Na nábřeží probíhají různé gastronomické akce, které pořádají vyhlášení kuchaři a restauratéři z Bandolu a okolí. V letošním roce byla zlatým hřebem akce prezentace kuchařů Jérémy Czaplicki, šéf kuchaře restaurace l ´Ille Rousse a Philipa Kopecky, majitele a šéf kuchaře restaurace KVB.

V rámci slavnosti bandolských vín se vyhlašují tři vína, která jsou pokládaná za nejkrásnější se schopností dlouhého stárnutí přes 20 let. Porota, která vítězná vína vybírá, je složena z předních enologů, sommeliérů a novinářů. Letos zvítězila tato vinařství – Domaine Gros Noré, Domaine La Suffrene a La Bastide Blanche. Také my jsme gratulovali a byli jsme rádi za tento výběr, neboť majitelé vinařství jsou našimi přáteli a máme tu čest jejich vína dovážet do České republiky.

Co říci závěrem? Byl to nádherný víkend v Provence pod azurovým nebem s krásnými víny a skvělými lidmi. Po ochutnání nových ročníků 2016 se těšíme, až je vinaří dají do láhví a my vám je budeme moci doručit na váš stůl.


Aktuality a články

Růžová degustace

Vážení přátelé a obchodní partneři, rádi bychom Vás pozvali na degustaci růžového vína z oblasti Provence. Celá akce proběhně 7.4.2017 od 19:00hod. v prostorách...

Uznávaný francouzský someliér Thierry Corona a Bandol

Thierry Corona, President de l ´Association des Sommeliers d ´Europe Thierry Corona, Prezident Asociace someliérů z Evropy, byl dlouhou dobu someliérem v hotelu...

20 let Domaine La Suffrene

V červnu roku 2016 dovozci vín z celého světa oslavili 20-ti leté výročí samostatné výroby vína vinařství La Suffrene.Slavnost byla typicky provensálská, a to ve...